savadisla-orizontal-maghiara

Civil szervezetek

Civil szervezetek
Thamó Gyula Közművelődési Egyesület - Tordaszentlászló

A tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesületet 1998-ban hozták létre, a hagyományok ápolása, rendezvények szervezése céljával.
1888-ban, az új református templom felszentelésének ünnepségeire készülve, Thamó Gyula református lelkész és Borbély József állami elemi népiskolai igazgató-tanító megalapította a „Torda-Szent-Lászlói Ifjúsági Dalkört”, melynek 1894-ben készült alapszabályát nyomatásban is kiadták.
E hagyományt felélesztve 1998-ban a helyi műkedvelő csoportok megalakították a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesületet mely az 1888-ban megalakult dalkör jogutódjának tekinti magát.
Négy teljes önállóságot élvező csoport működik az egyesületen belül:
Tordaszentlászói Énekkar 25 taggal – karnagy Balázs Ágnes
Tordaszentlászlói Amatőr Színtársulat – három csoportjához több mint ötven tag tartozik. A színtársulat 1897-től megszakítás nélkül működik, és évi két előadást tart. Vezetője Laczi Enikő művelődésszervező, néprajzkutató.
Tordaszentlászlói Fúvószenekar több mint tíz taggal – karnagy Gombár Levente
Tordaszentlászlói Hagyományőrző Néptánccsoport három csoportja, negyvenöt taggal – mely az 1960-as megalakulás óta kisebb megszakítással működik, oktatók Varga Mihály és Varga Enikő.
A csoportok évente több rendezvény részesei helyben és külföldön egyaránt.
Az egyesület több mint nyolc éve felvállalta a délutáni oktatás koordinálását. Jelenleg három nevelőt alkalmazva, akiknek a fizetését a Helyi Tanács biztosítja.
Szintén az egyesület égisze alatt rendezik a Szent László-napi kórustalálkozót, mely idén immár a 33. kiadásához jutott. Az egyesületet 1998 és 2020 között Boldizsár Zeyk Zoltán vezette.

Pro Magyarfenes Egyesület
A Pro Magyarfenes Egyesület 2012-ben alakult, hogy jogi hátteret biztosítson a faluban 2010-ben újraindult amatőr színjátszócsoportnak. Azóta a falu kulturális életét, és közösségi céljait képviseli. 
A Magyarfenesi Stúdiószínpad helyi fiatalok kezdeményezésre jött létre. Elsősorban Vadas László rendező szakmai tanácsaival  2011 és 2024 között 15 színművet mutatott be. 
A Pro Magyarfenes Egyesület keretében jött létre 2022-ben a Szederke Magyarfenesi Gyermektánccsoport Gorzó Boglárka vezetésével. Célja, hogy a gyerekek megismerjék a népi szokásokat, táncokat, énekeket, életben tartva, erősítve a közösség hagyományait.
Az egyesület keretében jött létre 2023-ban a Kis színi csoport is. A Kocsis Tünde és Sarkadi Antónia által vezetett csoport célja, hogy a gyerekek már kiskorban megismerkedjenek a színpaddal, közösségi munkákkal. 
A Pro Magyarfenes Egyesület egyik legjelentősebb civil kezdeményezése a Csicsal-tető és a tetőre vezető út megvásárlása, közösségi célokra való felajánlása volt.  Az 1,71 hektáros területet – amelyről körpanoráma nyílik a tájra – a közösség adományaiból vásárolták meg 2023-ban. A dombtetőn – szabadtéri könyvtárat hoztak létre.
Poiana Kulturális Egyesület - Kisfenes

A Poiana Kulturális Egyesület 2013-ban alakult, és célja, hogy felkeltse az érdeklődést és a kíváncsiságot a kultúra és a művészetek iránt, elsősorban a helyi hagyományok megismerésén keresztül a művészet területén: a tánc, a néprajz, a festészet, a zene, a színház, a fotózás terén.
Az egyesület a következőkkel foglalkozik:
– A „Poienița” folklór együttes, amely gyűjti, népszerűsíti és élteti a helyi hagyományokat, néptáncokat.
– A „SCARA” színjátszó csoportot, amely számos díjat nyert a különböző diák – és ifjúsági színházi fesztiválokon.
– Az „ECOU” tánccsoport.
A Poiana Kulturális Egyesület más projekteket is felvállalt, mint például:
Egy másfajta találkozó – amelynek célja, hogy összegyűjtse a falu fiait.
Együtt a tiszta Kisfenesért.

Léta Vára Egyesület

A Léta Vára Egyesület 2021-ben alakult Magyarlétán. Fő céljai közé tartozik társadalmi és humanitárius, kulturális, oktatási, sport- és turisztikai projektek és tevékenységek szervezése.

Haladás Futball Klub - Magyarfenes

Az 1947-ben alakult magyarfenesi futballcsapatot 1998-ban alapították újra Haladás Sport Klub néven, majd 2013-tól Haladás Futball Klubbá alakították. Az egyesület elnöke, Krasznai Márton UEFA C futball edzői végzettséggel rendelkezik, ami megengedi az utánpótlás focicsapatok szakmai irányítását. Az egyesület jelenleg négy korosztálynak biztosít edzéseket. A felnőtt csapat 2006-tól a Kolozs megyei bajnokságban játszik.