savadisla-logo-orizontal

Comuna Săvădisla

Comuna Săvădisla

Comuna Săvădisla

Comuna Săvădisla se află la poalele munţilor Gilău și Muntele Mare, zonă în care se intersectează trei unități etnografice: Țara Călatei, Valea Arieșului și Țara Moților. Unitatea administrativ-teritorială include opt sate: Săvădisla, Vlaha, Finișel, Lita, Liteni, Hăşdate, Stolna și Vălişoara. Comuna se află în bazinul hidrografic al pârâurilor Feneș, Hăşdate și Iara. Pârâul Iara și Hăşdate se varsă în Arieș, iar Feneș în Someșul Mic. Satele comunei sunt situate la o altitudine cuprinsă între 450-500 de metri deasupra nivelului mării, cu o suprafață totală de 110 kilometri pătrați.

Comuna este străbătută de mai multe drumuri: drumul județean 107M, care leagă Luna de Sus de Buru, drumul județean 103V, care leagă Someșu Rece de Stolna și Vlaha de Vălişoara, și drumul județean 107J, care leagă Finișel de Plopi, precum și de Autostrada Transilvania A3, însă pe teritoriul comunei nu a fost construit un nod de legătură care să permită accesul la autostradă.

Numele în limba maghiară a satului reşedinţă Săvădisla, Tordaszentlászló, provine de la numele primului patron al bisericii romano-catolice, Sfântul Ladislau (Ladislaus I. 1040-1095), rege al Ungariei în perioada 1077-1095. Cavalerul-rege a fost canonizat de Biserica Romano-Catolică în anul 1192. Prima atestare scrisă a localității datează din anul 1285, când este menționată într-un document de succesiune sub numele de S. Ladislai.

În satele Finișel, Lita, Hăşdate, Stolna și Vălişoara majoritatea locuitorilor sunt de naționalitate română, în timp ce în cealalte sate ale comunei, Săvădisla, Vlaha, Liteni, sunt în majoritate maghiari.

La recensământul din anul 2022, comuna avea 4 196 de locuitori, din care 2 065 maghiari, 1803 români și 82 de romi. Cea mai răspândită religie în comună este cea reformată. La recensământ au fost luați în evidență 1 749 de reformați, 1 638 de ortodocși, 180 de romano-catolici, 90 de penticostali, 52 de martori ai lui Iehova, 39 de greco-catolici, 26 de baptiști și 22 de unitarieni.

În ultimele decenii, populația comunei a scăzut constant. În anul 1977 era de 6 221, în 1992 de 4 777, în 2002 de 4 497, iar în 2011 de doar 4 392. Proporția de locuitori români și maghiari a fluctuat între 50,2% români – 49,4% maghiari, în anul 1977, și 45,3% români – 52,7% maghiari, în anul 2011.

Numărul de locuințe al comunei Săvădisla era în anul 2017 de 2 111, aproximativ 70% dintre locuințe având apă curentă și canalizare.

În comuna Săvădisla există cinci școli: cu predare în limba română școli gimnaziale la Finișel și la Hășdate, cu predare în limba maghiară, școală gimnazială la Săvădisla, iar școală primară la Vlaha și la Liteni.

La recensământul din anul 2022, comuna avea 4 196 de locuitori, din care 2 065 maghiari, 1 803 români și 82 de romi. Religia reformată este cea mai răspândită religie în comună. La recensământ au fost luați în evidență 1 749 de reformați, 1 638 de ortodocși, 180 de romano-catolici, 90 de penticostali, 52 martori ai lui Iehova, 39 de greco-catolici, 26 de baptiști, 22 de unitarieni.

În anul 2016, comuna a aderat la zona metropolitană Cluj-Napoca, iar din martie 2024 autobuzele Companiei de Transport Public Cluj-Napoca SA. (CTP) circulă până în centrul comunei. Pentru a munci, o parte semnificativă a populației face naveta la Cluj-Napoca. Restul localnicilor sunt implicați în creșterea animalelor și în agricultură, dar mulți dintre aceștia își câștigă existența în construcții, tâmplărie, turism sau în sectorul serviciilor.

Cel mai mare investitor și angajator din comună este Grupul de investiții Mendola, cu sediul în Vlaha, din care face parte Roseco Srl., unul dintre pionierii din industria de sortare, reciclare și comercializare en gros a produselor textile, Lamajole, un lanț de magazine de îmbrăcăminte second-hand, Nobila Casa, un lanț de magazine de decorațiuni interne pentru casă, Decocenter, un lanț de magazine de textile pentru casă, Green Table, o companie de catering pentru angajații grupului Mendola din Vlaha, și Székely T. PFA, firmă care activează în domeniul creșterii animalelor, al prelucrării laptelui, și al vânzării de produse lactate. Grupul are aproximativ 300 de angajați la sediul său din Vlaha și alți 250 în sucursalele sale din alte localități.

Regiunea este legată de regele Sfântul Ladislau nu doar prin nume, ci și prin tradiție și legende. Zona colinară este bogată în numuliți fosilizați rămași pe fundul marin antic. Pietrele, cunoscute la nivel local sub numele de “bănuți” sau “banii Sfântului Ladislau”, sunt, de asemenea, asociate cu legende. Cavalerul-rege i-a urmărit pe cumani, care îi invadaseră țara și au încercat să scape aruncând banii furați, astfel sperând că urmăritorii lor se vor opri pentru a aduna comoara. Însă, în urma rugăciunii regelui Sfântul Ladislau, banii s-au transformat în piatră, iar urmărirea a continuat și a dus la reușită. Potrivit unei alte versiuni a legendei, tocmai Sfântul Ladislau a fost cel care a trebuit să fugă de cumani. El a fost cel care a aruncat banii, astfel încât urmăritorii săi să se oprească și să-i adune. Totuși, după ce monedele au fost adunate, acestea s-au transformat în piatră.

Comuna Săvădisla este o destinație turistică atractivă datorită caracteristicilor sale naturale, a zonelor protejate și a monumentelor valoroase.

Locuitori
0
Suprafața
0 km²
Prima atestare documentară
0