savadisla-logo-orizontal

ONG-uri

ONG-uri
Asociația Culturală Thamó Gyula - Săvădisla

Asociația Culturală Thamó Gyula din Săvădisla a fost înființată în 1998 cu scopul de a cultiva tradițiile locale și de a organiza evenimente.
În 1888, în vederea pregătirii festivităților de consacrare a noii biserici reformate, Thamó Gyula, preotul reformat, și Borbély József, directorul școlii primară de stat, au înființat „Cercul de cântece pentru tineret din Săvădisla”, al cărui statut a fost publicat în 1894.
Reluând această tradiție, în 1998, grupurile artistice locale au fondat Asociația Culturală Thamó Gyula, care se consideră succesorul cercului de cântece fondat în 1888.
În cadrul asociației funcționează patru grupuri cu autonomie deplină:
Corul din Săvădisla, cu 25 de membri – dirijor: Balázs Ágnes
Trupa de teatru de amatori din Săvădisla – trei grupuri cu peste 50 de membri. Trupa de teatru funcționează neîntrerupt din 1897, având două spectacole pe an. Conducătorul acesteia este Laczi Enikő, manager cultural și etnograf.
Orchestra de suflători Tordaszentlászló cu peste zece membri – dirijor: Gombár Levente.
Grupul de dansuri populare tradiționale Săvădisla care funcționează din 1960 cu unele întreruperi. Cele trei grupe de vârstă – instruite de Varga Mihály și Varga Enikő – însumează 45 de membri.
Grupurile participă la mai multe evenimente în fiecare an, atât pe plan local, cât și în străinătate.
De mai bine de opt ani, asociația a preluat coordonarea cursurilor de după-amiază ai elevilor școlii din Săvădisla. În prezent, sunt angajați trei educatori, ale căror salarii sunt asigurate de Consiliul Local.
Tot sub auspiciile asociației se organizează Întâlnirea corală de Ziua Sfântului Ladislau, care în 2024 ajunge la cea de-a 33-a ediție. Asociația a fost condusă în perioada 1998 – 2020 de Boldizsár-Zeyk Zoltán.

Asociația Pro Magyarfenes, din Vlaha

Asociația Pro Magyarfenes a fost înființată în 2012 pentru a oferi sprijin trupei de teatru de amatori care a fost relansată în sat în 2010. De atunci, aceasta reprezintă viața culturală și obiectivele comunitare ale satului.
Studioul de Teatru din Vlaha este o inițiativă a tinerilor din localitate. În principal sub sfatul profesional al regizorului Vadas László, a prezentat 15 piese de teatru între 2011 și 2024.
În 2022, sub auspiciile Asociației Pro Magyarfenes, sub conducerea lui Gorzó Boglárka, a fost înființat Grupul de dans pentru copii „Szederke”. Scopul său este de a introduce copiii în obiceiurile, dansurile și cântecele populare, menținând vii tradițiile comunității.
În anul 2023, asociația a creat și Grupul Micilor Actori. Scopul grupului, condus de Kocsis Tünde și Sarkadi Antónia, este de a-i introduce pe copii pe scenă și în munca comunitară de la o vârstă fragedă.
Una dintre cele mai importante inițiative civice ale Asociației Pro Magyarfenes a fost achiziționarea vârfului dealului Csicsal și a drumului care duce la aceasta, și oferirea terenului în scopuri comunitare.  Terenul de 1,71 hectare, care oferă o vedere panoramică asupra peisajului, a fost achiziționat în 2023 cu donații din partea comunității. Pe vârful dealului a fost creată o bibliotecă în aer liber.

Asociația Culturală Poiana - Finișel

Asociaţia Culturală Poiana din Finișel a luat ființă în 2013 și are drept scop stimularea interesului şi curiozităţii faţă de cultură şi artă, mai întâi prin cunoaşterea tradiţiilor locale, în domeniul artei: dans, etnografie, pictură, muzică, teatru, artă fotografică, etc.
În cadrul asociației funcționează
– Ansamblul Folcloric “Poienița“ care se ocupă cu culegerea, valorificarea şi păstrarea valorilor şi tradiţiilor populare, iniţierea şi perfecţionarea în jocul popular
– Trupa de teatru “SCARA“ care a luat numeroase premii la diferite festivaluri de teatru pentru elevi și tineret.
– Trupa de dans “ECOU“ care oferă iniţierea şi îmbogăţirea bagajului cultural-educativ prin însuşirea unor dansuri cultivate în societatea în care trăim.
In cadrul Asociației Culturale Poiana s-au mai derulat si alte proiecte cum ar fi:
O altfel de întâlnire – care are ca scop reuniunea fiilor satului.
Împreună pentru un Finișel Curat.

Asociația Léta Vára
Asociația Léta Vára (Cetatea Liteni) a fost înființată în 2021 în Liteni. Obiectivele sale principale sunt organizarea de proiecte și activități sociale și umanitare, culturale, educaționale, sportive și turistice.
Clubul de fotbal Progresul Vlaha

Înființată în 1947, echipa de fotbal din Vlaha a fost reînființată în 1998 sub numele de Clubul Sportiv Progresul, iar din 2013 a fost transformată în Clubul de Fotbal Progresul. Președintele clubului, Krasznai Márton, are o calificare de antrenor de fotbal UEFA C, ceea ce îi permite să conducă în mod profesionist echipe de fotbal de juniori. În prezent, clubul asigură antrenamente pentru patru grupe de vârstă. Echipa de adulți joacă în campionatul județean Cluj din 2006.